A FENO Gondoskodás Gyermekeinkért Alapítvány pályázatot nyert "A Zsókavár utcai akcióterület III. ütemű fejlesztése szociális célú városrehabilitáció témában" megnevezésű "Helyi szövetségek a családokért" programelem megszervezésére és lebonyolítására. A pályázatban  az igényelt támogatás: 1.230.000.- ft. A pályázat célja a XV. kerületben a FENO-ba járó fogyatékos gyermeket, fiatalt nevelő szülők életminőségének javítása. Hosszú távon cél a családok közötti információ csere és kapcsolatépítés, illetve, hogy a gyermekük ellátásával kapcsolatos krízishelyzetekben ne maradjanak egyedül.

A mini-projektben leginkább olyan rekreációs programokat szerveztünk, amelyek lehetőséget adnak a feltöltődésre, a közelben elérhetőek, és a gyermekek, fiatalok ez időben a napköziben vannak. A projekt lehetőséget adott mozi, színház, múzeum látogatásra, életmód tornára, bowlingozni, gyógyfürdőben és sóbarlangban pihenni. Három előadást is szerveztünk, egy jogi, egy dietetikai és egy, a kerületi iskolák és óvodák pedagógusainak bevonásával történő érzékenyítés témakörben. Eszközök vásárlására is lehetőségünk volt, így a FENO kertjében virágokat ültetünk, fűszerkertet és sziklakertet alakítunk ki úgy, hogy a gyermekek a tolókocsival megközelítve közvetlenül meg tudják érinteni, és szagolni a növényeket. Kreatív hobbi eszközöket és sportszereket is vásárolhatunk, ezeket az eszközöket későbbi időpontokban is tudjuk használni.

A Szülőket tájékoztattuk egy projektindító megbeszélésen a pályázatról, prezentáltuk a megvalósítandó tevékenységeket, majd jól látható helyen minden információról tudomást szerezhettek az éppen induló programokról.

A projekt indítása

Az első tevékenységünk az életmód torna volt, amelyen a  Pestújhelyi Közösségi Házban 19 fő vehetett részt heti heti egy vagy két alkalommal. Nagyon élveztük a tornát, mely inkább jóga volt, és az oktatónk, Julika személyisége is segített bennünket a döntés meghozatalában, hogy ősszel folytatjuk.

Életmód torna a Pestújhelyi Közösségi Házban
Életmód torna a Pestújhelyi Közösségi Házban

Javában jártunk a jóga-tornára, már szerveztük a „Mi kertünk” programot. A pályázaton nyert pénzből virágokat, fűszernövényeket, sziklakerti növényeket, évelőket, kerti szerszámokat, virágföldet vásároltunk, majd a szülők, gondozók összefogásával a FENO kertjét rendbetettük. Ültettünk, gazoltunk, sziklakertet építettünk.

Sziklakert építése

Sziklakert építése

Sziklakert építése

És a munkánknak meglett az eredménye!!!

Sziklakert építése

A kert rendbetétele után kezdtük szervezni a színházlátogatást. Nyári időszak lévén a Városmajori Szabadtéri, a Margitszigeti Szabadtéri, és a Belvárosi Színház előadásai közül válogathattak a szülők. Vígjátékot, meseelőadást, koncerteket,  musicaleket nézhettek és élvezhettek a szülők.

Színházlátogatás

Színházlátogatás

 Színházlátogatás

Színházlátogatás

Szinte egy időben szerveztük a gyógyfürdő, a sóbarlang és a mozi látogatásokat. Mindig úton voltunk, és élveztük a kikapcsolódást.

Gyógyfürdőben

Gyógyfürdőben

A sóbarlangban

Sóbarlangban

Sóbarlangban

A moziban

Mozilátogatás

Vígjátékot, akcióvígjátékot, mesefilmet, akciófilmet néztünk meg a Pólus és az Aréna mozikban.

Mozilátogatás

Mozilátogatás

Felejthetetlen élmény volt számunkra a bowling. A Pólus Hotelben voltunk három alkalommal. Amíg a gyermekeink a napköziben voltak, kikapcsolódtunk és nagyon jól szórakoztunk.

Bowling a Pólus Hotelben

Bowling a Pólus Hotelben

A kikapcsolódások mellett közben megszerveztük az előadásokat. Előzetes felmérés alapján dietetikai és jogi téma érdekelte a szülőket. De szerveztünk egy összejövetelt az „Érzékenyítés” témakörben is, melyre meghívtuk a kerületből az óvodák, iskolák pedagógusait is.

A dietetikai előadás az étkezés, étkeztetés nehézségeiről, és ezek megoldásairól szólt.

Dietetikai előadás

Dietetikai előadás

A jogi előadásra is sok kérdés érkezett, az ügyvédnő minden kérdést megválaszolt részletesen, érthetően, és felajánlotta segítségét a jövőben.

Jogi előadás

Jogi előadás

Az „Érzékenyítés” összejövetelére meghívtunk mozgásában akadályozott, hallás, és látássérült személyeket. Kipróbálhattuk, milyen a közlekedés a tolókocsival, vagy úgy, hogy nem látunk semmit, illetve megismerhettük a jelnyelv használatát is.

Érzékenyítő foglalkozás

Érzékenyítő foglalkozás

Érzékenyítő foglalkozás

Mindezek mellett közben megvásároltuk a kreatív eszközöket, és szerveztük a „Teadélutánokat”. Az eszközök megvásárolása is már élmény volt, annyi mindent tudtunk vásárolni az erre a tevékenységre szánt összegből. Festékek, különböző papírok, matricák, ragasztók, fényes tüllök, gyöngyök, képkeretek, fadobozok kerültek megvételre, majd a szülők három alkalommal kreatív tevékenységbe kezdtek. Az előzetesen kinyomtatott nyári képeket, melyek a gyermekeinkről készültek beillesztettük a keretekbe és a kereteket mindenféle díszítő elemmel kidekoráltuk. A képkereteket az első szülői értekezleten kapják meg a szülők.

Kreatív foglalkozások

Kreatív foglalkozások

Kreatív foglalkozások

Kreatív foglalkozások

Kreatív foglalkozások

A pályázatban sporteszközök megvételére is gondoltunk, és arra gondoltunk, hogy rendszeresíthetnénk a szülőknek kéthetente egyszer egy „Mozdulj klubot”. Sikerült a programhoz megvásárolni az eszközöket: tornaszőnyegeket, Bobath labdákat, súlyzókat és gumiszalagokat. A gyógytornász vezetésével már két alkalommal részt vettünk a programon, jól esett a mozgás.

Mozdulj! Klub

Mozdulj! Klub

Mozdulj! Klub

Az utolsó tevékenység a múzeum látogatás volt. A kis csapat a Vajdahunyad várban a Magyar Mezőgazdasági Múzeumot látogatták meg.

Látogatás a Mezőgazdasági Múzeumban

Látogatás a Mezőgazdasági Múzeumban

A pályázat 2015. augusztus 20-val befejeződik. Elmondhatjuk, hogy ez a projekt lehetőséget adott a szülőknek, hogy egymást jobban megismerhessék, tapasztalatokat cseréljenek, beszélgessenek úgy, hogy közben kikapcsolódnak, szórakoznak. Ezek a tevékenységek a legtöbb szülő számára elérhetetlen, mert vagy anyagilag, vagy pedig idő híján nem tudják megvalósítani. Bízunk abban, hogy a szülők a jövőben segíteni fogják egymást, hogy néha eljuthassanak egy-egy programra lehetőség szerint minél többen. A FENO szülői csapata bebizonyította, hogy összefogással nem csak a szabadidő hasznos eltöltésére, hanem más tevékenységekre és feladatokra is lehet rájuk számítani.