Szülősegítő foglalkozások a FENO-ban 2016-2017.

Alapítványunk harmadszor is sikeresen nyert a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. (FSZK) által, Szülőklub megvalósítására kiírt pályázaton. A szülősegítő foglalkozásokat továbbra is a Fejlesztő Gondozó Központba (FENO) járó személyek szülei részére szerveztük. A projekt megvalósítása 2016. őszétől 2017. tavaszig tartott, kéthetente szerdánként. Nagyon nagy igény volt a szülők és az intézményvezető részéről a szülőklub folytatására.

Ez a Szülőklub összefonódott az Alapítványunk által szervezett Életünk értelme” Súlyosan, halmozottan sérültek helyzete ma Magyarországon” sikeres konferenciánk szervezésével, amelyet 2017. március 22-én tartottunk. Együtt tudtuk vinni a két programot, így a szülőklub pozitívan befolyásolta a konferencia szervezését. 

Az elmúlt években a szülők bátrabbak, elszántabbak lettek, hatékonyabb lett az érdekérvényesítési technikájuk. Ma már nem okoz gondot egyes szülőknél a nyilvánosság előtti szereplés, nincs lámpalázuk. A szülőklub programjain, a karácsonyi Családi napon és a projektzáró Családi napon sokkal több szülőt tudtunk mozgósítani, így néhány ilyen esemény után elmondható, hogy azok a szülők is eljöttek, akik még soha nem vettek részt ezeken. Ezek a programok ma már kötetlenebbek, könnyebben beindul a beszélgetés, és sokkal vidámabbak vagyunk.

A szülőklub foglalkozásai mindig nagyon jó hangulatban teltek, a szülők szívesen jöttek a szerda délutánokra. A mentorok az első percekben felmérték a csoport lelki állapotát, és annak megfelelően irányítottak bennünket. A beszélgetéseket úgy irányították, hogy bele tudjuk élni magunkat gyermekeink hatékonyabb képviseletébe, a problémáink megfogalmazásába, a konferencia céljaiba, üzeneteibe. A konferenciára készülve a plakátok készítése közben, amely amúgy nagyon kreatív tevékenységet jelentett mindannyiunk részére, olyan gondolatok fogalmazódtak meg bennünk, amelyeket a következő plakátokon megjelentettünk. Nagyon örültünk a sok, színes, célratörő, elgondolkodtató plakátnak, ezeket azóta egy másik rendezvényen is felhasználtuk kitörő sikerrel.

Nagyon fontosnak érzem a szülők és az én számomra is, hogy a szülőklub tovább működhessen, mert már olyan úton halad, amelyet érdemes tovább támogatni.


 Schilling Magdolna kuratóriumi tag, projektkoordinátor

 

Karácsonyi Családi Nap a FENO-ban

image1.jpeg     image2.jpeg     image4.jpeg

 

Szülőklubon beszélgetés

image5.jpeg     image7.jpeg     image8.jpeg

 

Készítjük a plakátokat a konferenciára

image9.jpeg     image11.jpeg     image10.jpeg

 

A sikeres konferencia után élménybeszámoló

image13.jpeg     image14.jpeg     image15.jpeg

 

Projektzáró Családi Nap

image17.jpeg     image18.jpeg     image22.jpeg

 

image21.jpeg     image23.jpeg      image24.jpeg

Szokásainkhoz híven fotókat nézegettünk a Családi napon, ez már nem maradhat el    image19.jpeg     image20.jpeg