Gondoskodás Gyermekeinkért Közhasznú Alapítvány ápoló-gondozóház program

 

A Gondoskodás Gyermekeinkért Alapítványt 1996-ban hoztuk létre.

* * *

Célja a súlyos, halmozottan sérültek életminőségének javítása, fejlesztő eszközök beszerzése, hasznos és céltudatos szabadidős programok szervezése, ami szorosan összefügg társadalmunk tudatformálásával, a fogyatékkal élők mindennapjainak megismertetésével.

Ennek érdekében Alapítványunk a XV. kerületi önkormányzat Fejlesztő Gondozó Központjának szűkös költségvetését egészíti ki pályázatok megnyerésével. Az intézményben 38 fő súlyos, halmozottan sérültet gondoznak, akik mozgáskorlátozottságuk és nagyfokú értelmi károsodásuk mellett látás, hallás, érzékszervi fogyatékossággal élnek. Mozogni csak segédeszközzel tudnak, kommunikációs készségük elenyésző, étkezni önállóan nem tudnak, többségük csak pépes étellel etethető, zömében inkontinensek.
Fejlesztésükhöz szükséges speciális segédeszközök, játékok, masszázskád, egyedi építésű hinta és bowling pálya beszerzése, érzékelés fejlesztő szoba felszerelése, nyári táboroztatás megvalósítása Alapítványunk segítsége nélkül nem jöhetett volna létre.

* * *

 A Fejlesztő Gondozó Központban reggel 7-től délután 17 óráig látják el a 6-35 éves korú fogyatékkal élőket. 35 éves koruk után, ill., akiket családjuk valamilyen oknál fogva már hamarabb sem tud ellátni, azoknak a megnyugtató elhelyezése Budapesten és vonzáskörzetében ma még megoldatlan.
Alapítványunk egy modell értékű projekt megvalósításával ezt a hiányt pótolja.

Olyan ápoló-gondozó házat építünk fel, melyben az ott élők biztonságos, emberhez méltó elhelyezéshez jutnának, ami nem elfekvőként üzemelne, hanem 24 órás szakszolgálat mellett hasonló fejlesztési programokat biztosítana, mint a Fejlesztő Gondozó Központ.

* * *

Vadász György Kossuth- és Ybl-díjas építész önzetlenül elkészítette egy lakóotthon tanulmány tervét, ami alkalmas a súlyos, halmozottan sérült fiatalok bentlakásos ellátására. Amikor a szülők már nem tudják gyermekeiket beemelni a kádba, kerekesszékbe, nem tudják naponta szállítani a jelenlegi fejlesztő központba, akkor ebben az európai színvonalú gondozóházban élhetnének.
Itt nemcsak orvosi ellátásuk, egészségügyi szakgondozói felügyeletük, hanem sérülés specifikus fejlesztésük, szinten tartó terápiájuk is biztosított lenne.

* * *

A közösségi életre való nevelés a sérültek számára is elengedhetetlen.

 

Első lépésben 6 egységet tervezünk a két ágyas, fürdőszobás blokkokból, hozzájuk kapcsolódóan egyéni terápiás szobát, közösségi helyiséget, étkezőt, konyhát és a kötelezően előírt személyzeti helyiségeket, orvosi- és betegszobákat.
Átmeneti szálláslehetőséget teremtenénk 4 fő részére, arra az esetre, ha a szülő a sérült gyermeket csak néhány hétre kénytelen (betegség, baleset esetén) elhelyezni az állapotának megfelelő biztonságos körülmények közé.
Az otthon fenntartást az állami normatíva mellett pályázatokból, adományokból és a gondozottak családja által befizetett forrásokból oldjuk meg.

* * *

Ennek a lakóotthonnak az alapkövét Erdei Zsolt "Madár" ökölvívó világbajnok (aki az alapítvány kuratóriumának tagja) jelképesen már letette, világbajnoki bokszkesztyűjét felajánlotta árverésre a gondozóház megvalósítására.

* * *

Amennyiben célkitűzésünket támogatásra méltónak találja, adományával javítja a súlyos, halmozottan sérült emberek életminőségét.
Az Alapítvány közhasznú, ezért a számunkra felajánlott támogatást vállalkozási és személyi jövedelem adóalapjából is levonhatja.